سازمان قرآني دانشگاهيان کشور با بیش از دو دهه فعاليت قرآني در سطح دانشگاهها و انجام صدها طرح فرهنگي خرد و كلان بهویژه اقدامات علمی مانند اجراي طرحهاي پژوهشي ميان رشتهاي، انتشار دو فصلنامه تخصصي پژوهشهاي ميان رشتهاي قرآن کريم، برگزاري همايشهای علمی «مطالعات ميان رشتهاي قرآن کريم» و«وحدت اسلامي؛ چالشها و فرصتها از ديدگاه قرآن» و برگزاري جشنوارههای علمی که همواره با استقبال چشمگير دانشجويان و اساتيد مواجه شده است، برآن شد با بهرهگیری از توانمنديهاي علمي پژوهشي نهاد جهاد دانشگاهي و با هدف توسعه محدوده مخاطبان سازمان به جامعه استادان دانشگاهي، برای تاسيس پژوهشکده مطالعات ميان رشتهاي قرآن کريم اقدام کند. بدین منظور در ابتدا مرکز مطالعات ميانرشتهاي قرآن کريم در سال ۱۳۹۴ تاسیس و با هماندیشی با اساتید مجرب در زمینههای مرتبط و جذب پژوهشگران جوان راهاندازی سه گروه پژوهشي با عنوانهاي «قرآن و سلامت»، «قرآن و علوم تربیتی» و «دین پژوهی» در برنامه قرار گرفت؛
اهداف مرکز:
گسترش پژوهشهاي میان رشتهای در حیطه قرآن کریم
ارائه ديدگاهها و نظریات علمي با بهرهگیری از مفاهیم قرآن کریم
گسترش تعاملات و ارتباطات با استادان دانشگاهها و مراکز علمی در سطح ملی و بینالمللی
استنباط و استخراج راهکارهايی مبتنی بر آموزههاي اسلامي برای مسائل و مشکلات جامعه معاصر
فراهم شدن زمینه تعالي معرفتی و رفتاری استادان و دانشجويان، در پرتو مطالعه و تدبر در قرآن کریم
گروه پژوهشی قرآن و سلامت:
هدف از تاسیس گروه قرآن و سلامت تدوین شاخصههای کلی سلامت فرد و جامعه و راهبردهای دستیابی به آن با تکیه بر اصول و موازین قرآن و حدیث است، به بیان دیگر تدوین الگویی از انسان و جامعه سالم بر اساس موازین قرآنی و دینی که در این بین با تکیه بر آیات قرآن و روایات موجود عوامل موثر بر سلامت شناسایی و بر اساس آنها اقدام خواهد شد. از همینرو زمینه فعالیتهای گروه بهطورکلی بر مبنای «تبیین و ترویج مؤلفههای قرآنی سلامت» در چند زیرمجموعه صورت میگیرد: نخست تبیین مؤلفههای قرآنی سلامت (اعم از سلامت اجتماعی، روانی و جسمی) که مسیری از قرآن کریم به سلامت و بالعکس را جهت پاسخگویی به نیازها و دغدغههای روز جامعه دنبال میکند. زمینه دوم ترسیم الگوی روششناسی نوین در پژوهشهای میانرشتهای حوزه سلامت و قرآن و حوزه سوم کاربردیسازی یافتهها در بستر جامعه است.
گروه پژوهشی قرآن و تربیت اجتماعی:
گروه قرآن و علوم تربیتی به دنبال دانشی است که ابتنای آن بر آموزههای قرآنی است؛ بدین منظور که مبانی نظری و اهداف آن حتی برخی گزارههای توصیفی ـ تبیینی آن برگرفته از تعالیم الهی است و در درجه اول رسالتش برطرف کردن نیازهای جامعه مسلمانان و حل مسائل آنها است. گرچه از آنجایی که ویژگی اول قرآن همسویی با فطرت انسانی است چنانچه چنین دانشی تولید شود برطرفکننده نیازهای مشترک انسانی در سراسر جهان نیز خواهد بود. بدونشک چنانچه به چنین نقش جامعی برای قرآن کریم توجه شود حضور آموزههای قرآنی در تمامی فرآیند تولید علم اعم از گزینش مسأله، روش و نحوه استنباط و تحلیل دانشمند موثر خواهد بود. از همینرو زمینه فعالیت گروه قرآن و علوم تربیتی مطالعات میانرشتهای در فلسفه تعلیم و تربیت، تاریخ تعلیم و تربیت، مسائل و موضوعات تربیت، علوم تجربی تربیتی، علوم تجویزی تربیتی و روششناسی تحقیق و روش تحقیق در تعلیم و تربیت با نگاه به عرصه پژوهش، آموزش و فرهنگ است تا با تولید علم در بخشهای مورد نیاز و مغفول مانده، با تکیه بر مضامین قرآن کریم به نظریهپردازی در این حوزه نایل آمده که در غایت، علوم تربیتی اسلامی را به ارمغان آورد.